Če je zakrament krsta zakrament odpuščanja grehov in božjega posinovljenja, pa je birma zakrament podaritve Duha in vključitev v misijonsko Cerkev. Prejem tega zakramenta pomeni: postati odrasel kristjan!

Sveto pismo nove zaveze poroča, da so apostoli krščencem podelili Svetega Duha. Zato Cerkev s posebnim klicanjem prosi, naj na posinovljene otroke pride Sveti Duh z obiljem svojih darov. Birmovalec, ki je navadno škof, položi roko nad vsakega birmanca. S tem nakaže, da je podeljevanje tega zakramenta povezano z apostoli in prvimi Binkoštmi. 

Kdo lahko prejme zakrament birme

Zakrament birme lahko prejme vsak kristjan, ki se je s primerno katehezo in vzgojo pripravil na zavzeto in brezkompromisno krščansko življenje. To pomeni, da se zaveda kaj pomeni živeti v Cerkvi, ter da sprejema veroizpoved, ki jo je prejel od staršev in krščanske skupnosti za svojo. 

Birmanski botri

Glede birmanskih botrov velja enako, kakor pri krstnih botrih (glej sv. krst). Zdi pa se potrebno opozoriti na nevarnost enačenja botrstva z obilnim obdarovanjem. Boter je predvsem duhovni spremljevalec krščenca ali birmanca. To pomeni, da mu je zgled v veri. Gotovo je prav, da svojega varovanca kdaj tudi obdari. Vendar naj se pri tem pazi, da ne zapademo v pretiravanje, saj tako zakramente, ki so predvsem znamenja božjih darov vrednotimo zgolj na materialno.

Obred birme

Birmanec skupaj z botrom po izpovedi vere pristopi k birmovalcu. Duhovniku pred tem izroči birmanski listek. Duhovnik birmovalcu pove ime birmanca. Birmovalec nato s sveto krizmo naredi na čelu birmanca znamenje križa in moli: "Prejmi potrditev Svetega Duha". Birmanec pritrdi z besedo: "Amen". Nato birmovalec poda desno roko birmancu in mu zaželi: "Mir s teboj", na kar birmanec odgovori: "In s tvojim duhom".

Birmovanje v laški župniji

Zaradi pastoralnih razlogov je birma v naši župniji vsako leto v mesecu septembru. Na birmo se veroučenci pripravljajo z redno katehezo pri verouku, obiskom svetih maš, zadnje leto pa z udeležbo na duhovnih vajah in birmanski devetdnevnici. Vsak veroučenec pred birmansko slovesnostjo potrdi svojo pripravljenost s preizkusom znanja o poznavanju krščanskega nauka, Svetega pisma in desetih zapovedi. 

Povabilo staršem

Že več let opažamo problem! Kakšen? Ko otroci prejmejo zakrament svet birme, ko postanejo odrasli kristjani, ko bi naj zaživeli vero, se razbežijo, jih ni več blizu. Zakaj? Morda zaradi tega, ker jim mnogi pravite, ne vsi, ampak mnogi: »Zdrži še do birme, potem pa ti ne bo več potrebno hoditi!« To je zelo zgrešen pogled na krščanstvo in krivica do otrok, saj jim potemtakem ponujamo nekaj, česar se jet treba bati in čimprej izogniti, ker ti bo Bog zagrenil življenje. To ni vsebina vere, niti zakramenta svete birme. Zakrament birme bi naj v mladih prebudil veselje do Boga(Jezusa Kristusa) in zavest, da je cerkev njihov dom. Dragi starši! Samo takrat, ko bo Cerkev tudi vaš dom, takrat bo postala Cerkev dom za vaše otroke. Če jih že vpišete k verouku, potem vas vabim, da skupaj predstavimo mladim kristjanom Cerkev na tak način, da jim bo vera v pomoč in izziv na njihovi življenjski poti.