Cerkev v Kuretnem, posvečena mučenki sv. Katarini, spada med starejše cerkve v laški prafari. Dokončana naj bi bila proti koncu 15.stoletja. Zvonik je bil sezidan leta 1617.

Po navedku Janeza Gajška v njegovi Topografiji je bila v tej cerkvi najdena papeška bula iz leta 1500, v kateri papež Aleksander VI. tukajšnjim romarjem vseh časov podeljuje odpustke ob praznikih sv. Katarine, sv. Tomaža, sv. Doroteje, sv. Marka, sv. Aleksija in na obletnico posvetitve, ki se je obhajala na nedeljo pred praznikom sv. Mihaela.

Poleg glavnega oltarja, posvečenega sv. Katarini, sta v cerkvi še dva stranska oltarja. Levo, nasproti prižnice iz leta 1842, je v letu 1662 postavljen oltar na čast sv. Doroteji. Desni stranski oltar, grajen v renesančnem slogu, pa je posvečen sv. Marku, evangelistu, in vsebuje še sliko Poklona svetih treh kraljev, ki spada med pomembna italijanska dela iz prve polovice 17. stoletja.

Da so bili tudi tu okrog cerkve grobovi mnogih domačinov, opozarja ovalno obzidje, ki še obdaja cerkev. Tudi tu je bilo pokopališče opuščeno v letu 1826, prav tako kot na Marija Gradcu.
 
Sv. maši sta: 25. aprila in na nedeljo, najbližjo godu sv. Katarine.